Jos tehty työ, ratkaisu tai päätös ei pelota, heitä se roskiin. Tee sellainen, jota esitellessä pelottaa.Aina silloin tällöin töissä pelottaa. Pelottaa lähteä töistä ja pelottaa palata seuraavana päivänä takaisin. Pelottaa kävellä pöydän ääreen ja katsoa, vieläkö eilen tehty aihio, idea, konsepti, tarjous, ehdotus tai toteutus vaikuttaa aivan liian suurelta, pieneltä, vaikealta, helpolta, monimutkaiselta, simppeliltä tai vain huonolta. Pelottavalta.

Samalla on kuitenkin pörröinen ja lämpöinen olo vatsanpohjassa siitä, että tämä on juuri sitä, mitä asiakas tarvitsee.


“Kannustus rohkeuteen pitää sisällään luvan olla peloissaan”

Näin sen pitääkin olla. Kun tekee työkseen asioita, joita ei ole ennen tehnyt tai ohjaa vastuullaan olevaa kokonaisuutta jonnekin tuntemattomaan, niin välillä pitää pelottaa.

Pelko ei ole ainoastaan niin sanotun luovan asiantuntijatyön etuoikeus. Se on läsnä kaikessa toiminnassa ja kaikilla toimialoilla silloin, kun muutos ja uuden rakentaminen ovat ajankohtaisia. Pelon ja pelkäämisen salliminen mahdollistaa muutoksen ja matkan jonnekin uuteen ja parempaan. Kannustus rohkeuteen pitää sisällään luvan olla peloissaan ja tehdä pelottavia asioita.

Markkinointiguru Seth Godin puhui aikoinaan siitä, että työssä, jossa ei jatkuvasti kerrota, mitä pitää tehdä, voi itse päättää tekevänsä merkityksellistä työtä. Työn mielekkyys on nimenomaan jännityksessä ja pelossa. Ne tekevät työstä tekemisen arvoisen ja merkityksellisen. Merkityksellisen työn tekemisessä välttämätöntä on myös kahden mahdollisuuden yhtäaikainen olemassaolo siitä, että ratkaisu saattaa samaan aikaan toimia tai olla toimimatta. Tämä on usein vaikea ja pelottava asia käsitellä.

Myös Oscar-voittaja Helen Mirren puhui hiljattain pelosta, etenkin pelon tunteen pelkäämisestä. Itsensä suojaaminen kaikilta tilanteilta, joissa saattaa mahdollisesti pelätä, on luonnollista. Pelon pelkääminen johtaa kuitenkin työmaailmassa oikopolkujen etsimiseen sekä epäröintiin tehdä työtä, jolla olisi vaikutusta.

Ammattilaiset toimivat niin, että he tulevat töihin, etsivät joka päivä sen asian, mitä pelkäävät eniten ja tanssivat pelon kanssa.

Olen Seth Godinin kanssaan samaa mieltä siitä, että ilman pelkoa ei tee työtään oikein. Ei synnytä uutta tai ole matkalla tuntemattomaan, mahdollisesti parempaan.

Oletko valmis? Hyvä, tanssitaan.

Kuuntele lisää Helen Mirrenin ajatuksia pelkäämisestä.

https://www.youtube.com/embed/ntg-A1EqaNs?feature=oembed&enablejsapi=1&origin=https://villivisio.fi

Kirjoittaja Karri Gardemeister,
luova johtaja

Luovuus innovointi luova suunnittelu