Osallistuin lokakuussa nuorten ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin, WorldSkills 2022 Special Editioniin. Kilpailin lajissa numero 40 eli Graphic Design Technology. Kilpailijoita lajissa oli yhteensä 23, ja itse pääsin tässä taitavassa joukossa 14. sijalle. 

WorldSkills-kilpailussa maailmanmestaruudesta kisaa joka toinen vuosi jopa 60 kilpailijaa eri maasta ja noin 50 lajissa. Lajit edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Mukana on muun muassa floristiikkaa, robotiikkaa, viherrakentamista ja elektroniikkaa. 

Kilpailupaikkaan tutustumista ja toolbox-check | Kuva Kimmo Koskinen 

Tänä vuonna kisa oli hieman erilainen – kuten nimen loppuosasta WorldSkills 2022 Special Edition saattaa päätellä. Kisat oli alun perin tarkoitus järjestää Shanghaissa jo vuonna 2021, mutta maailmantilanteen vuoksi kisoja jouduttiin siirtämään ja lopulta ne peruttiin. Skills-jäsenmaat ottivat kuitenkin haasteen vastaan ja onnistuivat järjestämään tämän vuoden kilpailun hajautetusti 15 eri maassa ympäri maailman.  

Oma lajini järjestettiin 12.–15. lokakuuta Aaraussa, Sveitsissä. Pääsimme yhdessä muiden kilpailijoiden kanssa tutustumaan kaupungin historiaan ja kiertämään sen vanhaa osaa. Kilpailuun kuului myös avausseremonia, jossa virittäydyimme juhlalliseen ja arvokkaaseen tunnelmaan, joka ympäröi koko tapahtumaa. 

Mitä kisat pitivät sisällään?  

Omassa lajissani kilpailupäiviä oli yhteensä neljä: kolme kuuden työtunnin päivää ja yksi neljän työtunnin päivä. Tämä ei välttämättä kuulosta kovin rankalta, mutta paineen alla työskenneltynä kuusi tuntia vie helposti voimat kokeneeltakin suunnittelijalta.  

Ennen kisojen alkua saimme päivän aikaa tutustua kisa-alueeseen ja työpisteisiimme. Tällöin myös suoritettiin toolbox check, jossa tarkistettiin, etteivät kilpailijat päässeet tuomaan mukanaan välineitä, joista saattaisi olla epäreilua etua. Kilpailussa sallittuja välineitä olivat muun muassa tietokone, piirtopöytä sekä leikkausalusta ja terät. 

Jokaisena päivänä saimme eteemme 3-vaiheisen kisatehtävän. Tehtävät on suunniteltu monimutkaisiksi, ja aikaa niiden toteuttamiseen oli rajallisesti.  

Ensimmäisenä kisapäivänä suunnittelin logon ja tein kaksi videoanimaatiota. Toisena päivänä luvassa oli lisää logoja, kaksi tuotetarraa, pakkaussuunnittelua sekä ohjekortin taittoa. Kolmantena päivänä teimme 16-sivuisen esitetaiton ja kaksi vaihtoehtoista taittoa käyttäen liquid layout -työkalua. Viimeisenä, lyhyempänä nelituntisena päivänä, teimme messuosaston visualisoinnin arkkitehtipohjaan, roll-upin ja animaation. 

Työpiste | Kuva Kimmo Koskinen 
  Pakkaussuunnittelu-tehtävän tulos | Kuva Kimmo Koskinen 

Taustajoukoilla iso merkitys 

Kuten muillakin kilpailijoilla, myös minulla oli kisoissa mukana alan ekspertti, jonka kanssa valmistauduin kisoihin ja treenasin hyvissä ajoin. Taustalla tukemassa on myös lähettäjätaso, minulla se oli Tampereen Seudun Ammattiopisto Tredu. Myös sponsoreilla, työnantajalla ja perheellä oli kisojen kannalta iso merkitys. Kaikkien avusta olen erittäin kiitollinen! 

Kisapäivät huipentuivat palkitsemistilaisuuteen. Siellä jaettiin mitalien lisäksi iloiset hyvästit ja puhuttiin innostuneesti jo seuraavista kisoista sekä valmennusmahdollisuuksista. Olen varma, että jokainen osallistuja sai mahtavia ystäviä ja ainutlaatuisia kokemuksia kisamatkalta.    

Kisat kehittävät osaamista ja auttavat verkostoitumaan 

Aloitin kisaamisen SM-kisoista, Taitajista. Sain nuorena suunnittelijana kisoista itsevarmuutta ja mahdollisuuden näyttää osaamiseni. Vaikka kisat saattavat olla paikoittain stressaavia, pääsee niiden kautta verkostoitumaan ihmisten kanssa, joita ei välttämättä muuten tapaisi. Olen saanut kontakteja, jotka ovat auttaneet minua etenemään ammatillisella polullani sekä ystäviä, joiden kanssa on yhteisiä kiinnostuksen kohteita.  

Suosittelen lämpimästi kisaamista kaikille, jotka ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan ja valmiita kehittämään itseään aina vain pidemmälle. Innostuneisuus ja intohimo ovat ainakin markkinointiviestinnän alalla tärkeitä ominaisuuksia. Ne myös lisäävät itseluottamusta. 

Avajaistunnelmia

Mitä seuraavaksi? 

Oma kisaurani jatkuu jo ensi vuonna EuroSkills 2023 -kilpailussa. Odotan jo innolla, että pääsen hyödyntämään saamani opit ja taidot tulevalla treenikaudella ja kisoissa! Kilpailut järjestetään Puolassa syksyllä 2023.  
 
Lisätietoa kilpailutoiminnasta löydät SkillsFinlandin sivuilta.

Kirjoittaja Petra Suominen,
Visuaalinen suunnittelija

Design Luovuus Yleiset kisaaminen kisat luova suunnittelu luovuus visuaalinen suunnittelu